Analiza salariilor din domeniul financiar

Written by: Nadir Ali
Published on: 23 Oct 2013

Analiza salariilor din domeniul financiar in Romania (2013)

FinanceProfessionals.ro a realizat o analiza a nivelului de salarizare al profesionistilor din domeniul financiar din Romania.

Studiul arata ca nivelul salariilor in acest domeniu depinde de etapele dezvoltarii profesionale si acumularea de experienta practica. Doar 10% din profesionistii cu experienta mai mica de un an sunt platiti cu mai mult de 500 de euro. In cazul celor cu experienta intre 2 si 3 ani, acest procent creste la 55%.

Salariul poate creste substantial dupa pragul de 7 ani de experienta. Astfel, 16% din specialistii cu vechime intre 7 si 10 ani au un salariu ce depaseste 2,000 de euro, iar ponderea acestora ajunge la 32% in cazul celor cu vechime intre 10 si 20 de ani. Diferentierea majora intre pachetele salariale se face in functie de domeniul in care activeaza companiile angajatoare, categoria jobului si nivelul ierarhic.

Dintre profesionistii cu experienta intre 15 si 20 de ani, doar 8% au un salariu sub 500 de euro, dar aceasta pondere creste la 17% in cazul celor cu peste 20 de ani de experienta. O mare parte dintre acestia si-au inceput cariera inainte de 1989 si in prezent se confrunta cu o competitie dura din partea generatiilor mai tinere.

In domeniul financiar, primii ani ai carierei sunt esentiali pentru succesul pe termen lung. Candidatii care nu reusesc sa acumuleze experienta relevanta si sa isi asigure un start accelerat, vor avea un dezavantaj pe piata muncii in perioada de maturitate. Cei care nu reusesc sa ajunga la un nivel salarial de 2,000 de euro in primii 10 ani de cariera risca sa se plafoneze sub acest nivel.

Analiza FinanceProfessionals.ro identifica patru etape critice ale unei cariere in domeniul financiar.

  • Primii 5 ani sunt esentiali pentru construirea unei baze solide de cunostinte. In aceasta etapa, cresterile salariale sunt relativ reduse, cu o rata anuala medie de crestere 10-15%.
  • Intre 5 si 10 ani se inregistreaza cele mai mai cresteri salariale, in anumite situatii chiar de peste 20% pe an. Trebuie mentionat ca un astfel de ritm de crestere nu este, de regula, posibil in cadrul aceleiasi companii, fiind determinat, in principal, de avansarea in cariera prin schimbarea locului de munca. Acesta este nivelul de experienta la care incep sa fie ocupate pozitii de middle management, iar companiile concureaza pentru a atrage cei mai buni candidati.
  • In intervalul cuprins intre 10 si 20 ani de experienta, piata se stabilizeaza iar cresterile salariale sunt mai mici, cu o rata medie anuala de crestere de aproximativ 5%. Dar tot in aceasta perioada se remarca si exceptiile, profesionistii care acced la pozitii de top management. 7% din profesionistii cu 15-20 de ani de experienta au un salariu de peste 4,000 de euro lunar.
  • In cazul specialistilor cu peste 20 de ani de experienta, nivelul mediu al salariilor este in scadere. Acestia se confrunta cu o competitie puternica din partea generatiilor mai tinere.

Salariile medii ale specialistilor din domeniul financiar in functie de numarul de ani de experienta:

< 1 an:  430€

1-2 ani:  600€

2-3 ani:  730€

3-5 ani:  820€

5-7 ani:  1,120€

7-10 ani:  1,330€

10-15 ani:  1,740€

15-20 ani:  1,750€

> 20 ani:  1,570€

Diagrama completa este disponibila aici.

Concluziile se bazeaza pe analiza nivelurilor salariale declarate de utilizatorii inregistrati pe FinanceProfessionals.ro. Salariile mentionate sunt lunare nete, exprimate in EUR. Analiza nu are la baza o cercetare statistica.

Salarii 2013-2